home

Amanda Klaassen : de schouder is een dynamisch gewricht

De BITE-studie onderzoekt wat de beste operatieve behandeling is bij een beschadigde bicepspees. Hierbij worden twee operatieve technieken vergeleken bij patiënten met een rotator cuff scheur.  

Beide behandelingen hebben (veronderstelde) voor- en nadelen, maar in hoeverre die tegen elkaar opwegen is niet bekend. Voor een eerlijke vergelijking zijn de patiënten die deelnemen willekeurig ingedeeld in twee groepen. In een groep werd de beschadigde pees alleen losgemaakt. In de andere groep werd de beschadigde pees ook weer vastgehecht. We volgen de patiënten gedurende een jaar na de ingreep en kijken dan vooral naar de schouderfunctie. Hiervoor meten we o.a. de pijnscore, kracht en bewegelijkheid van de arm.  Ook vragen we patiënten naar hun ervaren kwaliteit van leven, en hoe tevreden ze zijn met het herstel na de behandeling.

Bijdragen aan een optimale behandeling

Vanwege mijn achtergrond als bewegingswetenschapper en fysiotherapeut spreekt dit onderzoek mij enorm aan. Ik heb veel schouders behandeld. En er is vooralsnog veel onduidelijkheid over de oorzaak van schouderklachten en de beste behandelmethode hiervoor. Met de BITE-studie hopen we bij te kunnen dragen aan betere richtlijnen en minder praktijkvariatie, zodat toekomstige patiënten de optimale behandeling krijgen.

Met subsidie

Om een krachtige uitspraak te kunnen doen op basis van de onderzoeksresultaten, moeten voldoende patiënten deelnemen. Daarom loopt deze studie in meerdere ziekenhuizen. Hierdoor kost het meer om het onderzoek goed te organiseren. Alle metingen moeten op het juiste moment worden gedaan en de data moet op de juiste manier worden verzameld. Dankzij de subsidie die wij van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek OLVG hebben gekregen heb ik de mogelijkheid gekregen om hoofdonderzoeker Derek van Deurzen, orthopedisch chirurg en opleider, hierbij te ondersteunen.

Lees meer over het onderzoek