home

Afwijking aan de borst : borstonderzoek afdeling Radiologie

Vanwege een afwijking aan uw borst is onderzoek nodig. Voor borstonderzoek in OLVG heeft u een verwijzing nodig van de huisarts. U gaat eerst naar de afdeling Radiologie voor een mammografie. Een mammografie is een röntgenfoto van uw borst. Ook krijgt u soms een echografie. Soms neemt de radioloog wat weefsel uit de borst voor verder onderzoek

Over een afwijking aan de borst

Uw borst kan er anders uitzien of anders aanvoelen dan u gewend bent. Uw borst kan dikker aanvoelen, u voelt een knobbeltje of er is een verandering van de huid of tepel. De meeste veranderingen zijn normaal en kunnen geen kwaad. Soms komt een verandering door borstkanker.

Onderzoeken

Mammografie

Wij maken eerst een röntgenfoto van uw borsten. Dit heet een mammografie. Mamma betekent ‘borst’ in het Latijn. De radioloog beoordeelt de beelden.

Een mammografie duurt ongeveer 10 minuten. Meestal maken we van iedere borst 2 foto’s. Een radiodiagnostisch laborant maakt de foto’s.

De laborant drukt uw borst plat tussen 2 platen. Het platdrukken van de borst is nodig om zo min mogelijk röntgenstraling te krijgen en voor duidelijke foto’s. Het platdrukken kan gevoelig zijn. Vertel het de laborant als u pijnlijke borsten heeft zodat deze hier rekening mee kan houden.

Een röntgenfoto is een foto van de binnenkant van het lichaam. Deze foto wordt gemaakt met röntgenstralen. De hoeveelheid straling is heel klein en veroorzaakt geen schade aan uw gezondheid. 

Echografie

Soms is het nodig om ook een echografie te maken van uw borst.
Bent u nog geen 30 jaar? Dan krijgt u eerst een echografie en zo nodig een mammografie.
Een echografie duurt 10 tot 15 minuten.

  • Voor het onderzoek neemt u plaats op de onderzoekstafel. U krijgt wat gel op uw borst.
  • De radioloog plaatst de echokop op uw huid en beweegt deze heen en weer. Het onderzoek doet geen pijn.
  • Als de radioloog tijdens de echografie een afwijking in uw borst ziet, kan het nodig zijn om weefsel of cellen af te nemen voor onderzoek. Dit heet een biopsie of punctie. Als een biopsie of punctie nodig is, bespreken we dat van te voren met u.
  • Soms krijgt u direct een echografie van uw oksel. De radioloog bespreekt dit dan met u.
  • Als er geen verdachte afwijkingen zijn, hoort u dat meteen. Uw huisarts krijgt binnen 1 dag de uitslag.

Een echografie is een onderzoek van de binnenkant van het lichaam. Dit onderzoek gebeurt via geluidsgolven. De geluidsgolven maken organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. De geluidsgolven zijn niet gevaarlijk.

 

Punctie of biopsie

Zo nodig: punctie of biopsie

Er kunnen verschillende afwijkingen voorkomen in de borst. Bijvoorbeeld een cyste of een fibro-adenoom. Een cyste is een goedaardige vochtblaas. Een fibro-adenoom is een goedaardige bindweefselknobbel.

Soms is het nodig zijn om een punctie van een afwijking in de borst te nemen. De radioloog prikt dan met een dunne naald in de borst om bijvoorbeeld cellen op te zuigen of om een cyste leeg te zuigen. Na de punctie is de cyste meestal weg. Soms is het nodig om het vocht van de cyste te laten onderzoeken.

Echogeleide biopsie

Als er een onduidelijke afwijking te zien is bij de echografie, nemen we direct een stukje weefsel van de afwijking. Dit heet een biopsie.

  • De arts zoekt met het echoapparaat de afwijking op.
  • U krijgt via een injectie een plaatselijke verdoving. Dit kan gevoelig zijn.
  • De arts maakt een klein sneetje in de huid.
  • Met een holle naald haalt de arts stukjes weefsel uit de afwijking in de borst.
  • Het weefsel gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Gebruikt u bloedverdunners of heeft u problemen met de bloedstolling? Meld dit dan aan de laborant. Soms moeten we de biopsie dan uitstellen.

Uitslag van de onderzoeken

  • De radioloog kijkt direct naar de beelden van de mammografie en echografie. Vaak hoort u gelijk de uitslag. Als er geen verdachte afwijkingen zijn, vertelt de radioloog dit meteen. De radioloog stuurt de uitslag van de mammografie en de echografie naar uw huisarts. Uw huisarts bespreekt de uitslag met u.
  • Als u een punctie heeft gehad, krijgt u binnen 48 uur de uitslag via de Mammapoli. De Mammapoli neemt telefonisch contact met u op.
  • De uitslag van een biopsie krijgt u meestal binnen 3 werkdagen via de Mammapoli. De Mammapoli maakt een afspraak om de uitslag te bespreken.

Na de behandeling

Als u een biopsie heeft gehad, duurt het een paar dagen voordat de uitslag bekend is. Een team van zorgverleners bespreekt de uitslagen. Als de afwijking kwaadaardig is, bespreekt het team de nodige onderzoeken en wat de beste behandeling is. Samen stellen zij een behandeladvies op.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: