home

Borstoperaties bij borstkanker : verschillende soorten operaties

Bij borstkanker is meestal een borstoperatie nodig. De arts verwijdert tijdens de operatie de tumor in uw borst. Er zijn verschillende borstoperaties. Welke borstoperatie voor u het beste is, hangt af van het soort tumor, maar ook van uw eigen wensen. U beslist samen met uw chirurg welke operatie u krijgt.

Soorten borstoperaties

Het belangrijkste doel van een borstoperatie bij borstkanker is het verwijderen van de tumor in uw borst. Er zijn verschillende soorten borstoperaties. Welke operatie u krijgt hangt af van uw medische situatie, maar ook van de keuzes die u maakt.
U vindt op deze pagina informatie over de verschillende operaties. Uw chirurg of verpleegkundig specialist vertelt wat er in uw situatie mogelijk is en welke keuzes u kunt maken.

 Er zijn  4 verschillende borstoperaties:

  1. Borstsparende operatie: de chirurg verwijdert de tumor uit uw borst. De rest van uw borst blijft zo goed mogelijk behouden.
  2. Borstamputatie: de chirurg verwijdert de hele borst waar de tumor in zit. U heeft na de operatie een platte borst.
  3. Borstamputatie met directe reconstructie met een prothese: de chirurg verwijdert eerst de hele borst waar de tumor in zit. Tijdens dezelfde operatie maakt een plastisch chirurg een nieuwe borst met een prothese.
  4. Borstamputatie met reconstructie met eigen weefsel: de plastisch chirurg maakt een nieuwe borst met eigen weefsel. Deze operatie kan plaatsvinden tijdens een borstamputatie of als een losse operatie na een borstamputatie.

Verwijderen van de schildwachtklieren

Vaak verwijdert de chirurg tijdens de borstoperatie ook 1 of meer schildwachtklieren. De schildwachtklieren zitten meestal in de oksel, soms bij het borstbeen of sleutelbeen. Als de schilwachtklieren zijn verwijderd, stuurt de chirurg ze op voor onderzoek. Bij dit onderzoek wordt er gekeken of er een kans is dat u ook uitzaaiingen in uw lichaam heeft.
U kunt hierover lezen op de webpagina:  schildwachtklieronderzoek.

Verwijderen van de okselklieren

Soms verwijdert de chirurg tijdens de borstoperatie ook alle lymfeklieren in de oksel. De chirurg bespreekt dit voor de operatie met u. U kunt hierover lezen op de webpagina: verwijderen van de okselklieren.

Enkelzijdig of dubbelzijdige borstoperatie

Als u in 1 borst een tumor heeft, krijgt u een enkelzijdige borstoperatie. Dit betekent dat u alleen een operatie krijgt in de borst met de tumor.
Soms krijgt u een dubbelzijdige borstoperatie, bijvoorbeeld als u draagster bent van een BRCA-gen. Een dubbelzijdige borstoperatie betekent dat u een operatie krijgt van allebei uw borsten

Borstsparende operatie

Bij de meeste vrouwen met borstkanker is het niet nodig om de hele borst weg te halen. De chirurg verwijdert dan alleen de tumor en probeert de rest van de borst zo goed mogelijk te behouden. Meestal kan de chirurg uw tepel behouden. Soms moet de chirurg uw tepel verwijderen als de tumor in uw borst dicht bij uw tepel zit.

Of een borstsparende operatie mogelijk is, hang af van verschillende factoren zoals:

  • De grootte van de tumor.
  • Of u 1 of meerdere tumoren in uw borst heeft.
  • Of er een kans bestaat dat de borstkanker terugkomt. Bij vrouwen jonger dan 35 jaar is er een grotere kans dat de borstkanker terugkomt bij een borstsparende operatie.

Kijk voor meer informatie op de pagina: borstsparende operatie

Oncoplastische borstreconstructie

Als de chirurg verwacht dat uw borst na een borstsparende operatie erg vervormd raakt, kunt u een oncoplastische borstreconstructie krijgen. Bij een oncoplastische borstreconstructie voeren een chirurg en een plastisch chirurg de operatie samen uit. Eerst haalt de chirurg de tumor uit uw borst weg. Daarna probeert een plastisch chirurg de vorm van uw borst zo goed mogelijk te herstellen.

Kijk voor meer informatie op de pagina: Oncoplastische borstreconstructie

Borstamputatie zonder directe reconstructie

Bij ongeveer 1 op de 3 vrouwen met borstkanker is een borstamputatie nodig. Bij een borstamputatie haalt de chirurg de hele borst weg waar de tumor in zit.
Soms is een directe reconstructie van de borst niet mogelijk. Soms raadt de chirurg een directe reconstructie af. Sommige vrouwen willen geen borstreconstructie.
Na de operatie is de vorm van uw borst weg. Uw bovenlichaam is plat aan de kant waar u bent geopereerd.
Als u wilt, kunt u afbeeldingen zien van vrouwen die een borstamputatie zonder reconstructie hebben ondergaan. Kijk hiervoor op de website: www.ronduitplat.nl

Kijk voor meer informatie op de pagina: borstamputatie zonder directe reconstructie

Uitwendige borstprothese

Na een borstamputatie kunt u een uitwendige borstprothese dragen. De borstprothese draagt u in een bh.
Direct na de borstamputatie kunt u een tijdelijke borstprothese krijgen als u dat wilt.
U bespreekt met uw casemanager wanneer u een siliconen borstprothese kunt aanschaffen.

Kijk voor meer informatie op de pagina: uitwendige borstprothese

Secundaire reconstructie

Als u een borstamputatie krijgt zonder directe reconstructie, kunt u soms op een later moment nog een operatie krijgen voor een reconstructie van uw borst. Dit heet een secundaire reconstructie. U bespreekt met uw plastisch chirurg wat de mogelijkheden voor u zijn.

Als u een secundaire reconstructie krijgt, zijn er 2 mogelijkheden:

  • Een reconstructie van de borst met eigen weefsel.
  • Een reconstructie van de borst met een prothese.

De secundaire reconstructie heeft hetzelfde resultaat als een directe reconstructie. Het enige nadeel van een secundaire reconstructie is dat u een extra operatie krijgt.

Kijk voor meer informatie op de pagina’s: Secundaire borstreconstructie met eigen weefsel en Secundaire borstreconstructie met een prothese.

Borstamputatie met directe reconstructie: prothese

Als u een borstamputatie krijgt, kunt u soms een directe reconstructie van uw borst krijgen. Bij een directe reconstructie voeren een chirurg en een plastisch chirurg samen de borstoperatie uit.
De chirurg verwijdert eerst de borst met de tumor. Daarna maakt een plastisch chirurg met een prothese een nieuwe borst.
U bespreekt met uw chirurg en uw plastisch chirurg wat uw wensen zijn en of een directe reconstructie van de borst voor u mogelijk is.

Het voordeel van een directe reconstructie van de borst is dat u 1 of 2 operaties minder heeft dan bij een secundaire reconstructie. Er zijn geen medische nadelen aan een directe reconstructie van de borst.
Soms is een directe reconstructie van de borst niet mogelijk. Bijvoorbeeld als u nog bestraling krijgt na de borstamputatie. De arts bespreekt voor uw operatie met u wat de mogelijkheden voor u zijn.

Als u te zwaar bent, adviseert de plastisch chirurg u eerst af te vallen voor u een borstreconstructie kan krijgen. U krijgt dan eerst alleen een borstamputatie.

Bij een gezond gewicht heeft u minder kans op complicaties tijdens of na de operatie. Bij een gezond gewicht is het eindresultaat vaak ook beter.

Direct een prothese of eerst een tissue expander

Als u een reconstructie van de borst krijgt met een prothese, krijgt u vaak eerst een tissue expander. Door de tissue expander komt er meer ruimte in uw borst om de prothese te plaatsen. Een tissue expander is een ballonnetje dat de plastisch chirurg in uw borst plaatst. De plastisch chirurg vult dit ballonnetje met vocht. Na de operatie komt u elke week terug, de plastisch chirurg spuit dan steeds een klein beetje vocht in het ballonnetje. Het inspuiten van het vocht duurt ongeveer 2 minuten. Het doet geen pijn.

Door de tissue expander wordt de huid in uw borst opgerekt. Als de huid genoeg is opgerekt, krijgt u een nieuwe operatie waarbij de plastisch chirurg een definitieve prothese plaatst. Meestal is dit 3 tot 6 maanden na de eerste operatie.

Soms is geen tissue epander nodig. U krijgt dan meteen een prothese. Soms kan de plastisch chirurg pas tijdens de operatie zien of een tissue expander nodig is.

Het resultaat

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg zo goed mogelijk uw borst na te maken. Maar een nieuwe borst kan uw eigen borst nooit helemaal vervangen:

  • De nieuwe borst zal wat meer rechtop staan en de borst zal minder uitzakken dan de eigen borst.
  • De grootte van de nieuwe borst zal iets anders zijn. Soms kunt u na een tijdje nog een extra operatie krijgen om uw beiden borsten meer op elkaar te laten lijken.
  • Door de prothese kan de nieuwe borst kouder aanvoelen dan de eigen borst. U heeft ook geen gevoel in de nieuwe borst.
  • De huid van de nieuwe borst is dun, u kunt daarom een randje van de prothese voelen.
  • Soms kan de borstspier zich aanspannen over de prothese heen. Dit geeft trekkingen. U kunt dit behandelen met botox. U kunt dit met uw chirurg bespreken.
  • Soms kunt u later nog een tepelreconstructie of tepeltatoeage krijgen. Bij een tepelreconstructie maakt de plastisch chirurg een nieuwe tepel. De plastische chirurg bespreekt dit met u.
  • Een prothese slijt en kan niet altijd de rest van uw leven blijven zitten. Daarom kunt u in de toekomst nog een operatie krijgen om de prothese te vervangen.

Kijk voor meer informatie op de pagina: Borstamputatie met directe reconstructie met een prothese.

Borstamputatie met reconstructie met eigen weefsel

Soms kan een plastisch chirurg uw eigen weefsel gebruiken bij een borstreconstructie. De plastisch chirurg gebruikt hierbij weefsel uit uw rug. Soms krijgt u bij deze operatie ook een prothese. U bespreekt de operatie vooraf met uw plastisch chirurg.

De borstreconstructie met eigen weefsel kan soms tegelijk met de borstamputatie gebeuren. Meestal voert de plastisch chirurg deze operatie enkele maanden na de borstamputatie uit. 

Kijk voor meer informatie op de pagina: borstreconstructie met een LD-lap

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de casemanager mammacare per e-mail, of gebruik de Borstzorg Monitor in MijnOLVG. U kunt op werkdagen ook bellen naar de Mammapoli.

Casemanager mammacare
mammacare@olvg.nl

Mammapoli, locatie Oost, P3
020-510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Mammapoli, locatie West, route 6
020-510 88 80 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: