home

Borstverkleining - mammareductie : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Vrouwen kunnen last hebben van zware en/of hangende borsten. Zij hebben bijvoorbeeld last van nek en schouders. Voor een gedeelte van deze vrouwen is plastische chirurgie een optie. Voor een gesprek met een plastisch chirurg kunt u het beste eerst een verwijzing vragen aan de huisarts.

Bij verslapte borsten zonder toeneming van gewicht, zijn de problemen vaak louter cosmetisch en speelt het gewicht van de borst geen rol.

Uw verzekering vergoedt in veel gevallen de borstverkleining. Wel moet u aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het BMI onder de 30 liggen. De plastisch chirurg zal u meer vertellen over de voorwaarden.

Verloop

Voorbereiding

Een operatie aan de borsten gebeurt altijd onder algehele verdoving. Verder zult u vrijwel altijd minimaal 1 nacht in het ziekenhuis overnachten. Medicijnen, al dan niet op doktersvoorschrift, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u aan uw chirurg vertelt of u medicijnen gebruikt.

Roken

Verder heeft roken een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de ingreep. Om het risico op problemen te minimaliseren, wordt u aangeraden om minstens 6 weken voor de ingreep niet te roken.

Behandeling

Tijdens de operatie wordt een deel van het borstklierweefsel verwijderd samen met een deel van de huid. Er wordt een nieuw, kleiner model borst gevormd en tevens zal de tepel verplaatst worden. Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan.

Verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een ankervormig litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst.

De wonden worden gesloten met zeer fijn hechtmateriaal. Tenzij een inwendige hechting wordt toegepast, zal het hechtmateriaal na 1 tot 2 weken worden verwijderd. Er kunnen drains worden ingebracht die bloed en vocht uit de wond afvoeren. Na de operatie draagt u een aantal weken zowel 's nachts als overdag een sportbeha.

Nazorg

U krijgt van de afdeling of poli een speciale band die goed steun geeft aan de borsten. U kunt eventueel ook een sport-BH dragen. Na de operatie doet u er goed aan om minimaal 6 weken rustig aan te doen. U mag 6 weken niet tillen of sporten en het wordt u zeer sterk afgeraden te roken tot 6 weken na de operatie.

Pas na 3 tot 6 maanden is het resultaat definitief. Na een jaar zijn alle littekens meestal uitgerijpt.

De plastisch chirurg zal zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen wat betreft de vorm, grootte en stevigheid. Het zal echter niet altijd mogelijk zijn deze wensen voor 100% te realiseren. Men dient te bedenken dat door de sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt, het uiteindelijke model anders wordt dan vlak na de correctie.

Neem bij ernstige pijn, roodheid of koorts altijd contact op met het ziekenhuis!

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
3
specialisten
2
behandelingen per week
2
uur duurt een behandeling

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: