home

Echografie buik : u kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie

Echografie is een onderzoekstechniek waarbij het inwendige van de mens zichtbaar wordt gemaakt. Bij deze techniek maakt men gebruik van geluidsgolven.

: op deze pagina snel naar

Een transducer (een soort microfoon) zendt de geluidsgolven uit. Het inwendige weefsel kaatst deze geluidsgolven weer terug naar de transducer. Deze teruggekaatste golven worden omgezet in bewegende beelden die op een monitor (een soort televisie) te zien zijn. Van deze beelden worden foto's gemaakt.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor een echografie van de buik is het nodig dat uw maag en darmen zo leeg mogelijk zijn. U krijgt daarom instructies over wat u mag eten en drinken voor het onderzoek. Deze instructies krijgt u bij uw afspraak.
  • Daarnaast moet uw blaas vol zijn, we vragen u om een uur voor het onderzoek niet meer te plassen.

Het onderzoek

De radiologisch medewerker haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de echokamer. De radiologisch medewerker vraagt u hier om een deel van de kleding uit te doen; de buik moet voor het onderzoek bloot zijn. Vervolgens vraagt de radiologisch medewerker u om op de onderzoekstafel te gaan liggen.

De radioloog brengt een koude gel aan op uw buik. Met de transducer beweegt de radioloog over de aangebrachte gel en kijkt via de monitor of er eventueel afwijkingen zijn. Na het onderzoek krijgt u een handdoek om de gel weg te halen en kunt u zich weer aankleden. Mocht er wat gel op uw kleding komen: de gel is uitwasb

Hoe lang duurt het onderzoek?

Dit onderzoek is niet pijnlijk en duurt 10 tot 20 minuten.

Belangrijk

  • Medicijnen neemt u in volgens het voorschrift van uw arts.
  • Als u een speciaal dieet volgt, bijvoorbeeld een diabetesdieet, neem dan eerst contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: