home

Echografie : onderzoek met geluidsgolven

Een echografie is een onderzoek via geluidsgolven. De geluidsgolven maken eventuele afwijkingen zichtbaar. De beelden zijn te zien op een beeldscherm. Het onderzoek is niet schadelijk voor uw gezondheid. Het onderzoek duurt 10 tot 20 minuten.

Over de echografie

Een echografie is een onderzoek van de binnenkant van het lichaam. Dit onderzoek gebeurt via geluidsgolven. De geluidsgolven maken organen en weefsels zichtbaar op een monitor. De geluidsgolven worden omgezet in beelden. Van deze beelden worden foto's gemaakt.
De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor u.
Een zwangerschap is geen bezwaar. Het onderzoek is niet schadelijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Zo bereidt u zich voor

Voor de meeste onderzoeken is geen voorbereiding nodig.
Krijgt u een echografie van de buik en urinewegen? Dan is er wel voorbereiding nodig.

Een echografie van de buik en urinewegen

De echografie van de buik en urinewegen kan alleen doorgaan als u onderstaande instructies goed opvolgt. Deze instructies gelden niet voor kinderen tot en met 6 jaar. 

Volle blaas

Voor het onderzoek moet u een volle blaas hebben. Drink voor het onderzoek zo veel mogelijk water of water zonder koolzuur uit een fles. Probeer vanaf 1 uur voor het onderzoek niet meer te plassen.

Uw maag en darmen moeten zo leeg mogelijk zijn

  • Is uw echografie in de ochtend voor 13.00 uur, dan mag u licht ontbijten. Bijvoorbeeld: een kopje thee en 1 of 2 beschuiten met jam en zonder boter.
  • Is uw echografie in de middag na 13.00 uur, dan kunt u gewoon ontbijten. Voor 12.00 uur mag u een lichte lunch gebruiken. Bijvoorbeeld een kop thee en 1 of 2 beschuiten met jam zonder boter.
  • Als u medicijnen gebruikt, mag u deze gewoon innemen met een klein slokje water.
  • Volgt u speciaal dieet, omdat u bijvoorbeeld diabetes heeft? Bespreek dit dan voor het onderzoek met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Zo gaat de echografie

  • De assistent brengt u naar een kleedkamer. U trekt een deel van uw kleding uit. Het te onderzoeken lichaamsdeel moet voor het onderzoek bloot zijn.
  • U gaat op de onderzoektafel liggen. U krijgt dan een laagje gel op het lichaamsdeel dat onderzocht wordt.
  • De radioloog of laborant beweegt de echokop over de gel. De beelden zijn te zien op de monitor.
  • Na de echografie krijgt u een handdoek om de gel weg te halen. U kunt zich dan weer aankleden. Als er gel op uw kleding is gekomen, kunt u dit uitwassen.
  • Het onderzoek duurt 10 tot 20 minuten.

De uitslag

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt binnen enkele dagen de uitslag van het onderzoek. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Radiologie, locatie Oost, C1
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Radiologie, locatie West, route 15
020 510 88 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologie.afdeling@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: