home

Obstipatie bij kinderen : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Wat een ’normale stoelgang’ is, verschilt sterk per persoon. Het ene kind moet elke dag naar de wc om te poepen, terwijl het andere kind om de dag gaat. Artsen spreken van obstipatie (verstopping) als een kind minder dan drie keer per week ontlasting heeft.

Hoe ontstaat het?

Het lang ophouden van de ontlasting kan ertoe leiden dat poepen pijnlijk is. Harde ontlasting kan scheurtjes in de anus veroorzaken. Omdat de kloven in de anus pijn doen, komt het voor dat kinderen zeggen dat ze ‘niet kunnen’ poepen. Bij langere periodes van verstopping kunnen kinderen poepvegen krijgen in hun ondergoed en ongewild ontlasting verliezen. Bij baby’s kan overmatig huilen, gecombineerd met vermindering van het aantal poepluiers, duiden op obstipatie.

Oorzaken

Obstipatie kan komen door:

  • een verkeerde dieetgewoonte (bijvoorbeeld weinig vezels eten)
  • een doorgemaakte darminfectie
  • kloven in de anus
  • een trage schildklierwerking
  • een ontwikkelingsachterstand

Bij zuigelingen is de oorzaak vaak een verandering van de voeding, bijvoorbeeld het overstappen van borstvoeding naar flesvoeding.

Klachten

Als een kind niet vaak genoeg ontlasting heeft, blijft er ontlasting achter in de darmen. Deze wordt droog en hard. Dit kan buikpijn en krampen veroorzaken.

Diagnose en behandeling

Op de polikliniek Kindergeneeskunde ontvangt de kinderarts u voor het spreekuur. De arts vraagt naar de klachten en informeert naar het ontlastingspatroon. Lichamelijk onderzoek kan ook gedaan worden om te kijken of er vaste ontlasting gevoeld kan worden in de buik. De kinderarts zal aan de hand van deze informatie kunnen bepalen of er sprake is van obstipatie.

Obstipatie wordt in eerste instantie behandeld met dieet- en bewegingsadviezen. Hierbij geeft de arts vooral informatie over meer bewegen, extra vochtinname (afhankelijke van de leeftijd) en het eten van vezelrijke voeding. Bij een acute verstopping met vaste, harde ontlasting, kunnen er laxeermiddelen worden voorgeschreven die geschikt zijn voor kinderen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: