home

Optiflow : behandeling met zuurstof

Soms geven uw longen niet genoeg zuurstof aan uw bloed. Zuurstof is belangrijk om uw lichaam goed te laten werken. Daarom krijgt u in het ziekenhuis extra zuurstof. Een apparaat blaast via een slangetje extra zuurstof in uw neus. Dit apparaat heet een Optiflow. U blijft zelf ademen, maar de Optiflow maakt het ademen makkelijker. Meestal gebruikt u de Optiflow een aantal dagen.

Over Optiflow

Zuurstof is nodig om uw lichaam goed te laten werken. Bij het inademen komt er zuurstof via uw longen in het bloed. Het bloed vervoert de zuurstof door uw lichaam.
Als uw longen niet goed werken, krijgt u minder zuurstof in uw bloed. U voelt zich dan bijvoorbeeld erg benauwd en moe.

De Optiflow is een apparaat dat extra zuurstof in uw neus blaast. Hierdoor gaan uw longen beter open staan. Uw longen kunnen de extra zuurstof dan beter aan uw bloed geven.
U ademt nog steeds zelf, de Optiflow maakt het ademen makkelijker.  

Zo werkt de Optiflow

  • Meestal ligt u in bed als u behandeling met Optiflow krijgt. Als u zich beter voelt, mag u ook op een stoel zitten. Uw zorgverlener helpt u dan van het bed naar de stoel.
  • U krijgt een neusbril. Dit is een slangetje onder uw neus. Twee kleine slangetjes zitten ongeveer 1 centimeter in uw neus.
    De neusbril zit vast aan de Optiflow, een apparaat naast uw bed of stoel.
  • De Optiflow blaast warme, vochtige lucht in uw neus.
  • Het blazen van de lucht door het slangetje maakt veel geluid. Dit is normaal.
  • U krijgt een klemmetje op uw vinger. Dit is om te meten hoeveel zuurstof er in uw bloed zit.
    In het begin van de behandeling meet een zorgverlener regelmatig hoeveel zuurstof er in uw bloed zit. Als er genoeg zuurstof in uw bloed zit, meet de zorgverlener dit nog maar af en toe.
  • Als u gewend bent aan de Optiflow, voelt u zich minder benauwd. Ademen is dan makkelijker voor u. Ook kan het zijn dat u slijm uit uw longen makkelijker ophoest.

Waar u op moet letten

  • Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk door uw neus ademt met uw mond dicht. Zo komt de zuurstof uit de Optiflow het beste in uw longen.
  • Het zuurstofslangetje kan een beetje druk geven aan de onderkant van uw neus.
  • Het is het beste als er maximaal 2 bezoekers tegelijk bij u zijn. Zo is bezoek voor u niet te vermoeiend.
  • De Optiflow is aangesloten via het stopcontact op elektriciteit. Tijdens de behandeling kunt u zich daarom wat minder vrij bewegen.
  • U mag praten met een neusbril op. De Optiflow maakt wel veel geluid. Het kan daarom zijn dat u harder moet praten dan normaal.
  • U mag gewoon eten en drinken.

Na de behandeling

Als u weer genoeg zuurstof in uw bloed heeft, kan de behandeling met extra zuurstof stoppen. De behandeling stopt in kleine stapjes. Eerst stopt de behandeling met Optiflow. U krijgt dan weer zuurstof via een zuurstofslangetje in de neus of een zuurstofkapje. Als het beter gaat met uw klachten, stopt ook deze behandeling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

 

Polikliniek Longgeneeskunde, locatie Oost, P2
020 510 88 92 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Longgeneeskunde, locatie West, route 4
020 510 88 92 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Longgeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: