home

Pijn bij kanker : u kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Pijn bij kanker kan acuut (3-5 maanden) of chronisch (langer dan 3-6 maanden) zijn. Kanker gaat niet altijd gepaard met pijn. In de beginfase van de ziekte heeft ongeveer 30% van de patiënten pijn, in een later stadium gemiddeld 60-80% van de patiënten. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol bij de beleving van pijn. Voorbeelden hiervan zijn somberheid, angst, stress, verdriet, en moeheid. Deze gevoelens kunnen de pijnbeleving verergeren.

Hoe ontstaat het?

Pijn bij kanker komt veel voor. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de pijn. Zo kan een tumor druk uitoefenen op het omliggende weefsel zoals de huid, organen of zenuwen. Hierbij wordt de pijnprikkel via de zenuwbanen naar de hersenen geleid waardoor pijn kan ontstaan.

Andere oorzaken van pijn bij kanker zijn: pijn veroorzaakt door botuitzaaiingen,  weefselschade na bestraling, littekenpijn na een operatie, zenuwschade na chemotherapie, verstopping van holle organen of bloedvaten, fantoompijn na een operatie en doorligplekken door langdurig op bed liggen.

Klachten en pijnstilling

Pijn bij kanker is meestal niet de hele dag even erg. Soms is er sprake van zogenaamde doorbraakpijn, bijvoorbeeld bij de verzorging. Daarom wordt vaak een combinatie van langwerkende en snelwerkende pijnstillers voorgeschreven. Sommige mensen wachten het liefst zo lang mogelijk met pijnstillers omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor afhankelijkheid of gewenning. Toch is het belangrijk om met een arts over de pijn te praten zodat gekeken kan worden naar mogelijkheden om de pijn te verminderen en dagelijkse activiteiten draaglijker te maken.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Pijncentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: