home

Slechthorendheid en hoortoestellen : u kunt hiervoor terecht bij Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Gehoorverlies is voor iedereen anders. Er bestaan allerlei soorten gehoorverlies. Er zijn dan ook veel verschillende hoortoestellen.

Bij slechthorendheid gaan de klachten niet alleen over onvoldoende hard horen van geluiden. Klachten kunnen ook zijn: vervormde geluiden horen, extra gevoelig voor harde geluiden (hyperacusis), meer last van omgevingslawaai, verminderd vermogen om richting te bepalen.

Hoortoestellen

  • Er zijn hoortoestellen voor verschillende soorten van gehoorverlies. Ze versterken geluid en verschillen in sterkte.
  • De meeste hoortoestellen hebben instelmogelijkheden voor de maximale versterking, de demping van harde geluiden en de filtering van geluiden.
  • Een hoortoestel kan de slechthorendheid niet helemaal wegnemen.
  • Het kan gedragen worden achter het oor (AHO), in het oor (IHO), op de borst (kasttoestel), op de schedel (beengeleider)

Onderzoeken

De ernst en het soort gehoorverlies van de verschillende toonhoogten worden gemeten door gehooronderzoek (audiometrie). Er zijn verschillende gehoortesten: toonaudiometrie, spraakaudiometrie, hersenstamaudiometrie. Deze geven samen goed inzicht in het gehoorverlies.

Behandelingen

De KNO-arts overlegt met u wat voor u de best mogelijke behandeling van uw gehoorverlies kan zijn. Soms is een operatie de beste keus. Soms adviseert de arts een hoortoestel te proberen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: