home

Vleesboom - operaties : u kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie

Een van de mogelijke behandelingen van een vleesboom (myoom) is een operatie. Zo wordt geprobeerd de hoeveelheid bloedverlies en/of de menstruatiepijn te verminderen.

Er zijn verschillende operaties mogelijk:

  • Myomen vernietigen (embolisatie, laparoscopische afsluiting van de slagader van de baarmoeder met clips, myolyse (het doen verdwijnen van myomen))
  • Myomen verwijderen (hysteroscopische myoomresectie, laparoscopische myoomverwijdering, myoomenucleatie via een buiksnede (laparotomie))
  • Baarmoeder verwijderen
  • Baarmoederslijmvlies verwijderen

Wanneer de myomen worden verwijderd maar de baarmoeder behouden blijft, bestaat de kans dat er na de behandeling opnieuw myomen ontstaan. Soms is het daarom onmogelijk de baarmoeder te behouden, met name als er meerdere myomen zijn.

Therapeutische hysteroscopie

Myomen in de baarmoederholte (intracavitair) of onder het slijmvlies (submukeus) kunnen worden verwijderd door een hysteroscopische operatie (therapeutische hysteroscopie). De arts brengt via de vagina een kijkbuis (hysteroscoop) in de baarmoeder en voert via de kijkbuis de operatie uit. Kijk voor meer informatie op de behandelingspagina van 'Therapeutische hysteroscopie'.

Myoomenucleatie

  • Als myomen aan de buitenzijde van de baarmoeder (subsereus) of in de wand (intramuraal) zitten, kunnen ze worden uitgepeld: myoomenucleatie. Enucleatie kan bij kleine of gesteelde myomen worden verricht via een kijkoperatie (laparoscopie), maar meestal via een buikoperatie (laparotomie).
  • Bij het uitpellen kan zoveel bloed worden verloren dat een bloedtransfusie nodig is. Heel soms is het dan toch noodzakelijk om tijdens dezelfde operatie de baarmoeder te verwijderen.
  • Na myoomenucleatie kunnen verklevingen ontstaan die het zwanger worden kunnen bemoeilijken. Als de baarmoederholte bij de enucleatie geopend is, zal de gynaecoloog bij een bevalling een keizersnede adviseren.

Embolisatie

De bloedvaten van de baarmoeder zorgen ervoor dat myomen van bloed worden voorzien. Bij embolisatie wordt de bloedtoevoer naar de myomen verminderd. Hierdoor groeien de myomen niet meer, ze worden kleiner of kunnen zelfs verdwijnen. Een embolisatie wordt gedaan door een interventieradioloog. Hij is gespecialiseerd in het doen van ingrepen met behulp van röntgenstralen. De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving of met een ruggenprik gedaan op de afdeling Radiologie.

Verwijdering van de baarmoeder

Voor een definitieve oplossing van de klachten kan het soms de beste keuze zijn de baarmoeder te verwijderen. Het bloedverlies verdwijnt hiermee. Het effect op buik- of rugklachten is minder goed te voorspellen. De baarmoeder kan soms via de vagina worden verwijderd maar bij myomen gebeurt dit meestal via de buik. Dit kan door een laparotomie of een laparoscopie. In principe blijven de eierstokken en eileiders behouden.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de adfeling Gynaecologie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: