home

Ziekte van Perthes : pijn aan de heupkop bij kinderen

De ziekte van Perthes is een aandoening van de heupkop. De ziekte van Perthes komt voor bij kinderen. Het ontstaat doordat er tijdelijk minder bloed naar de heupkop stroomt. Uw kind heeft daardoor pijn en kan minder goed bewegen.

Over de ziekte van Perthes

Bij de ziekte van Perthes stroomt er tijdelijk minder bloed naar de heupkop. Waarom er minder bloed naar de heupkop stroomt is niet bekend.
Doordat er tijdelijk minder bloed naar de heupkop stroomt, wordt de heupkop zachter. Hierdoor kan de heupkop zijn ronde vorm verliezen. Dit kan meerdere jaren duren.

Illustratie van het heupgewricht.

De ziekte van Perthes komt meestal voor bij kinderen van 3 tot 11 jaar. De aandoening komt vaker voor bij jongens. Sommige kinderen hebben de ziekte van Perthes in allebei de heupen. Kinderen met de ziekte van Perthes zijn soms wat kleiner dan gemiddeld.

Hoe de ziekte van Perthes verloopt, hangt af van de leeftijd van uw kind en hoeveel minder bloed er naar de heupkop stroomt. Bij kinderen van 6 jaar en jonger herstelt de heup vaak vanzelf. Soms zorgt de ziekte van Perthes slijtage van de heup op latere leeftijd.

Klachten bij de ziekte van Perthes

Uw kind kan de volgende klachten hebben tijdens de ziekte van Perthes:

  • pijn in de lies, knie, of aan de voorzijde van het bovenbeen
  • mank lopen
  • niet goed kunnen bewegen van de heup of heupen

Tijdens sporten kan uw kind meer klachten krijgen.
Hoe lang uw kind last heeft van klachten, is afhankelijk van hoe erg de ziekte van Perthes bij uw kind is.

Zo gaat het onderzoek

Om te onderzoeken of uw kind de ziekte van Perthes heeft, doet de orthopeed onderzoek. De orthopeed kijkt tijdens het onderzoek hoe uw kind de heupen beweegt. Uw kind moet een stukje lopen en er worden röntgenfoto’s gemaakt. Op de röntgenfoto’s is de vorm van de heup goed te zien. Zo is vast te stellen in welke fase van de ziekte de heupkop is. Als het nodig is maakt de arts een MRI-scan.

Zo gaat de behandeling

Meestal is er geen behandeling nodig bij de ziekte van Perthes.

  • Bij pijn is het belangrijk dat uw kind de heup niet te zwaar belast. De pijn wordt dan vanzelf minder.
  • Als uw kind veel pijn heeft, kan uw kind tijdelijk met krukken lopen of een rolstoel gebruiken. Zo kan de heup tot rust komen. Eventueel kan uw kind pijnstillers nemen.
  • Bij de ziekte van Perthes proberen we ervoor te zorgen dat uw kind zo goed mogelijk kan blijven bewegen. Springen van hoogtes en trampolines raden we af.
  • Heel soms is een operatie nodig bij de ziekte van Perthes. Als een operatie bij uw kind nodig is, dan hoort u dit van de arts.

De afdeling Orthopedie van OLVG werkt samen met het KinderOrthopedisch Centrum Amsterdam (KOCA). Dit is een samenwerking tussen OLVG en Amsterdam UMC.

Onderzoeken

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: